Nincs műtét és nincs fájdalom: új kezelés a 'bütykök' számára

A nagylábujj kifelé való elmozdulása az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb állapot. A hallux valgus világszerte több mint 77 millió embert érint. A jó hír az, hogy a betegség műtét nélkül is kezelhető. Baráth Alex, az ortopédiai klinikalánc ortopédiai baleseti sebésze a konzervatív kezelésről beszélt nekünk.

- Jó napot!

– Jó napot kívánok! A hallux valgust a 21. század betegségének nevezik. Ez egy olyan lábdeformitás, amelyet a nagylábujj ízületében lévő lábközépcsont helyzetének megváltozása okoz. Ha nem történik korrekciós intézkedés, később a lábujjak többi részének jelentős görbülete is kialakulhat. A növekvő bütykök az évek során egyre nehezebbé teszik a járást, ami elviselhetetlen fájdalomhoz és az önálló mozgásra való képtelenséghez vezethet.

— Azt mondja, hogy egy bütyök rokkantsághoz vezethet?

— Sajnos a gyakorlatban vannak ilyen esetek is. Tény, hogy a hallux valgus esetén nehéz olyan megfelelő cipőt találni, amelyben a láb kényelmesen elfér. Ez a betegség befolyásolja az ember általános életminőségét. Ráadásul sok nő nem áll készen arra, hogy lemondjon a magassarkújáról. Ortopéd cipőt, talpbetétet és speciális zoknit kell viselni.

— Ez kizárólag a nők betegsége?

— A férfiaknál is előfordul ez a kórkép, de ritkábban, mint a nőknél. Statisztikailag főként a nőket érinti, a hallux valgus 3-4-szer gyakrabban fordul elő náluk, mint a férfiaknál.

— Mi az oka a deformitás kialakulásának?

Ez egy multifaktoriális betegség, nem lehet egyetlen okot kiemelni. Több is van. A legfontosabbak közé tartoznak a következők:

  1. - a genetikai hajlam;
  2. a hormonális zavarok;
  3. a modellcipők viselése (a magas sarkú és a keskeny orrú cipők nem valók az emberi lábra, sem a lapos talpú cipők);
  4. a lábfej alakjának veleszületett változásai;
  5. A kötőszövet hiperelaszticitása.

— Melyik okot emelné ki ezek közül?

— Rossz cipő. A valgust ezért a huszonegyedik század betegségének nevezik. A keskeny, szűk, magas sarkú cipők túlterhelik a lábfej környékét. Ez az elülső régió kiszélesedéséhez és a keresztirányú ív deformációjához vezet. A szűk orrú cipők összenyomják a lábujjakat, ami krónikus gyulladást okoz.

— Miért ellenzi olyan sok szakértő a műtétet?

— Én magam is támogatom kollégáimat, és úgy vélem, hogy a műtét az esetek 95%-ában megelőzhető. Ma már rengeteg műtéti technika áll rendelkezésre. Az orvostudomány hosszú utat tett meg, de senki sem garantálja a százszázalékos gyógyulást a bütyköktől. És egy műtét után hosszú rehabilitációs időszakra van szükség.

— Mondja csak, miért nincsenek garanciák, és milyen rehabilitációra van szüksége az embernek a műtét után?

- Körülbelül 150 sebészeti kezelési lehetőség van, és az eredmény a test jellemzőitől, a rehabilitációs időszak szabályainak betartásától, valamint a sebész szakértelmétől és a sebészeti módszer helyes megválasztásától függ. A műtét utáni időszakban kötelező a fekvőbetét és a talpbetét viselése. A műtétet követő első két hétben ajánlott a részleges ágynyugalom. Ez azért fontos, hogy a duzzanat csökkenjen és gyorsabb legyen a felépülés. A műtét után 4 hétig speciális cipőt kell viselni, majd széles, zárt, ortopéd cipőt kapnak a páciensek. Ha fémszerkezeteket raktak be, a felépülés akár 12 hónapot is igénybe vehet.

A műtéti beavatkozás fő hátránya, hogy az esetek 80%-ában a lábfej a rehabilitáció után újra deformálódhat. Hozok egy példát. A 34 éves pácienst helyreállító műtétre írták ki. A műtét eredményeként a lábközépcsontok helyzete helyreállt, és az I. lábközépcsont-ízületet a megfelelő helyzetben rögzítették. Sajnos az első ujj abductor izma nem képes ellensúlyozni az állandó terhelést. A rehabilitáció során pedig ismét kialakult a Hallux Valgus.

műtét előttműtét utánrehabilitáció után

— Milyen konzervatív kezelés helyettesítheti a műtétet?

— Ortopéd cipő viselése, speciális orvosi zokni és kötszerek viselése, egyedi ortopéd talpbetétek használata. A hallux valgus esetében fizioterápiát, masszázst és gyógytornát írnak elő. Ezenkívül speciális kenőcsöket és krémeket kell használni a kellemetlen érzés enyhítésére és a csontok növekedésének megállítására. A fő probléma az, hogy sokan esztétikai okokból nem akarnak ortopéd cipőt viselni. Manapság az ortopédiai és preventív cipők már némileg hasonlítanak a divatos lábbelikre, és széles választék áll rendelkezésr. Ma már olyan speciális termékek is kaphatók, amelyek csökkentik a betegség megjelenésének esélyét és megelőzik azt, akár speciális ortopéd cipők és talpbetétek nélkül is.

— Milyen termékekről van szó?

— Eddig csak egyetlen olyan gyógymódot ismerek, amely segít enyhíteni a járás utános fáradtságot és a járás okozta kellemetlenségeket, emellett csökkenti a fájdalmat és a gyulladást a hüvelykujj ízület területén, és megállítja a bütyök növekedését, megakadályozva a betegség további fejlődését. Ez a természetes alapú Fortolex krém, amely világszerte egyre népszerűbb.

- Jól értem, hogy ez a szer segít enyhíteni a betegség tüneteit további stimulánsok nélkül?

— Igen, így van. A Fortolex nem hasonlít az ismert gyógymódokra. Az érintett területen alkalmazva kényelmes járást biztosít, és csökkenti a hüvelykujj lábközépcsont ízületére nehezedő nyomást. A természetes, mégis hatásos formula korrigálja a lábfej boltozatának helyzetét, enyhíti a lábfejre nehezedő nyomást, és ezáltal csökkenti a fájdalmat. Más szóval, ez a gyógymód komplex hatást fejt ki, enyhíti a gyulladást, a fájdalmat, valamint a duzzanatot, és csökkenti a zavaró bütyköt. Más kenőcsök és krémek nem képesek ilyen hatásra. Átmenetileg enyhítik a fájdalmas tüneteket, de nem állítják meg a csont növekedését.

Ez az első konzervatív kezeléssel kezelt eset a praxisomban. A beteg műtétre készült, de a vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a műtét nem javasolt. A Fortolex krémet írtam fel neki fájdalomcsillapítóként, illetve ortopéd cipő viselését és speciális gyakorlatok elvégzését javasoltam. A következő rendelésen jelentős javulást figyelhettünk meg, és a páciens folytatta a krémmel történő kezelést. Hat hónapba telt, mire megszabadultunk a lábfejen lévő kinövésektől és a lábfej deformációjától. Sokkal gyorsabb, biztonságosabb, olcsóbb és fájdalommentesebb, mint a műtét.

— Hogyan csökkentheti a krém a csont méretét? Hiszen ez korábban lehetetlen volt, nem?

— Mindez a természetes összetevőknek köszönhető, amelyek behatolnak a szövetekbe, és segítenek enyhíteni a gyulladást az ízületi kapszulában és javítják a vérkeringést. Ez egy aktív helyreállítási folyamatot indít el. A bütyök területén lévő sólerakódások lebomlanak, így a dudor kisebb lesz. Az ízület fokozatosan visszatér természetes fiziológiai helyzetébe.

A Hallux valgus korrekciója a Fortolex készítménnyel

— Mennyi ideig kell használni ezt a krémet, hogy javulást érjünk el?

— Az eredmény a betegség mértékétől függően lesz látható. Egyetlen tanfolyam elegendő lesz a megelőzéshez és egy enyhe dudorodáshoz. Súlyosabb problémák esetén a terápiás kúrát meg kell ismételni. Minden egyéni. Mindenesetre ez a konzervatív módszer sokkal hatékonyabb, gyorsabb és biztonságosabb.

— Nagyon köszönöm a részletes információkat, Doktor Úr! Hol lehet hozzájutni ehhez a készítményhez?

— Köszönöm a meghívást. Minden Hallux valgusban szenvedő embert szeretnék emlékeztetni arra, hogy minél korábban kezdi el a kezelést, annál hamarabb érhet el sikeres eredményeket, amelyekkel elkerülheti a műtétet. A Fortolex megrendelhető a gyártó hivatalos weboldaláról. -ig 50%-os kedvezménnyel rendelheti meg a terméket.

Csak annyit kell tennie, hogy megadja a nevét és a telefonszámát.Siessen! A fennmaradó idő:
10:00
A Fortolex megrendelőlapja
Országa:
Az Ön neve:
Telefon:
Hozzászólások:
E. Karolina
16.04.2023
Nagyon köszönöm, végre van megoldás a problémámra.
Berner Edit
18.04.2023
Nagyon félek a műtéttől, remélem, hogy ezzel a gyógymóddal csökkenthetem a bütykeimet.
Rita
19.04.2023
Én is azt hittem, hogy soha nem fogok megszabadulni a bütykeimtől a lábamon, amíg rá nem találtam a Fortolex készítményre. Ez a legjobb szer! Eleinte a duzzanat csökken, a lábak kevésbé fáradnak, majd a bütykök puhulni kezdtek és a csomók kisebbek lettek, végül egy hónap múlva szinte teljesen eltűntek. Néhány kúra után a csomó a lábamon teljesen eltűnt, és lemondhattam a műtétet.
Katalin
20.04.2023
Végre úgy néz ki a lábam, mintha 20 éves lennék, mindenféle szörnyű dudorok, bütykök nélkül...
Halasi András
21.04.2023
Nagyon gyakran kell kenegetnem a bőrkeményedéseimet a nagylábujjamon. És a lábaim nagyon gyorsan fáradnak… Úgy tűnik, nálam is kezd kialakulni ez a betegség. Megrendeltem magamnak ezt a krémet, mert nem akarok semmilyen problémát a lábammal.
Emma
22.04.2023
Valahogy nem tudom elhinni, hogy ez lehetséges.
Irén
22.04.2023
Már egy hete használom a krémet, és már most van eredménye!
Papp Bettina
23.04.2023
Anyámat megműtötték, és a csomó visszanőtt. Nekem pedig 30 éves korom után nőtt ki egy bütyök a lábfejemen, de nem akarom megműttetni magam. Most használom ezt a krémet. Az orvos azt mondta, hogy talpbetét nélkül a lábfejemnek nagyon megterhelő lesz a járás, és tovább fog deformálódni. Ezért most talpbetétet hordok, és a tornával együtt mindössze hat hónap alatt sikerült elérnem ezt az eredményt.
Nagy Olivér
24.04.2023
Én is ezt a krémet használom. A bütyök mérete csökkent, és a lábfejem szinte kiegyenesedett.
Kriszti
26.04.2023
Nagyon köszönöm a hozzászólásokat, hallottam erről a gyógymódról, de féltem kipróbálni.
Üzenetet szeretne írni?